duminică, 25 iulie 2010

20 SEC READ: The pencil


Un baiat vazuse ca bunica sa scrie o scrisoare. La un moment dat intreaba:
"Scrii o poveste despre ce am facut? Este o poveste despre mine?"
Bunica sa s-a oprit din a scrie scrisoarea si ii spune nepotului:
"Scriu despre tine, de fapt, dar mai important decat vorbele este acest creion pe care il folosesc. Sper ca vei fi ca acest creion cand vei creste."

Intrigat, baiatul s-a uitat la creion. Nu parea a fi asa de special.
"Dar e la fel ca celelalte creioane pe care le-am vazut vreodata!"

"Asta depinde cum privesti la lucruri. Are cinci calitati care, daca reusesti sa te tii de ele, te va face o persoana care este intotdeauna in pace cu lumea."

"Prima calitate: esti capabil de lucruri marete, dar nu trebuie sa uiti niciodata ca exista o mana care iti ghideaza pasii. Noi numim acea mana Dumnezeu, si El intotdeauna ne ghideaza in conformitate cu vointa Sa."

"Cea de-a doua calitate: din cand in cand, m-am oprit din scris si am folosit o ascutitoare. Asta a facut sa sufere putin creionul, dar dupa aceea, el e mult mai ascutit. Deci si tu, de asemenea, trebuie sa inveti sa suporti durerea si intristarea, pentru ca te vor face o persoana mai buna."

"Cea de-a treia calitate: creionul intotdeauna ne da voie sa folosim o radiera pentru a sterge orice greseala. Asta inseamna ca daca vom corecta ceva ce am facut nu este necesar un lucru rau; ne ajuta sa ne pastram pe drumul dreptatii."

"Cea de-a patra calitate: ceea ce conteaza cu adevarat la un creion nu este faptul ca e facut din lemn la exterior, ci grafitul de dinauntru. Deci intotdeauna fii atent ce se intampla inauntrul tau."

"La final, cea de-a cincea calitate a creionului: lasa intotdeauna un semn. In aceelasi mod, tu ar trebui sa stii ca tot ce vei face in viata va lasa o urma, asa ca incearca sa fii constient de acest lucru in fiecare actiune de a ta."

source: “Like the Flowing River” by Paulo Coelho

2 comentarii: