luni, 5 iulie 2010

Soarele se va trezi din somnul adanc...


Stirea cu cel mai mare grad de interes primita din parte celor de la NASA (Nasa warns solar flares from 'huge space storm' will cause devastation) a bulversat o lume intreaga. "Lumea" cu componentele ei ne pregatesc inca o supriza, daca tot s-a vorbit de incalzirea globala...catastrofa e legat tot de incalzire. Dar una mai diferita.
Activitatea solara va deveni mai intensa intr-un viitor apropiat, se vor produce intreruperi de curent, intreruperi ale canalelor de comunicare, va afecta si sanatatea oamenilor din cauza radiatiilor, echipamentele spitalelor, sistemele bancare si traficul aerian...fiecare detaliu.
In aceasta perioada in care oamenii sunt dependenti de tehnologie: nu pot trai nici un moment fara telefonul mobil, fara internet...va da peste cap toate activitatile umane.
Cercetatorii de la NASA, nu pot spune cand anume se va intampla acest lucru si nici cat de tare va afecta. Insa exista o data presupusa in care pamantul va fi lovit de explozii solare: 2013.
Pentru a intelege gravitatea problemei s-a facut o paralela cu dezastrele naturale legate de uraganul Katrina. Atunci cand furtuna a provocat dezastre de milioane, statul a oferit ajutor economic...insa comparativ cu acest caz "pagubele economice vor fi de 20 de ori mai mari" (Dr Fisher, director al diviziei de heliofizica din cadrul NASA).
Savantii americani avertizeaza si asupra faptului ca zone intregi ale globului vor ramine fara electricitate pe perioade nedeterminate…
Esentialul este: masuri de precautie.
Cat de mult va intelege lumea? Vor reactiona la acest apel sau vor astepta momentul si vor privi uimiti exprimand nestiinta?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu