duminică, 12 decembrie 2010

Wikileaks: Trezirea liderilor politici


Wikileaks? O organizatie care divulga documente secrete ale guvernelor lumii. Stiati ca America este un exportator de terorism? Sau ca americanii au omorat in razboiul din Afganistan sute de civili nevinovati? Bineinteles ca nu. Chestiile astea sunt foarte secrete si nu se dau la stiri si uite ca Julian Assange fondatorul si directorul acestui site reuseste sa dezvaluie atatea secrete. Dar cine este acest Julian Assage? Se presupune a fi un jurnalist, dar e doar un hacker, care a facut inchisoare pentru asta, iar site-ul nu este un ziar precum New York Times, ci un loc in care presa se informeaza, un butic...

Informatiile au facut inconjurul lumii. Documentele "secrete" stateau inchise cu mari lacate iar noi aflam la stiri despre pacea asternuta in lumea intreaga. De fapt lucrurile nu stau chiar asa, nu e nici pe departe o pace in lumea intreaga. Dupa secole intregi, multitudinea de camere cu informatii secrete sta sa se darame.

Cei mai puternici oameni ai lumii acum sunt treziti. Fiecare conducator este interesat si incearca interzicerea acesarii site-ului.

Conducatorii se agita prea mult: presedintele Statelor Unite ale Americii, Barak Obama, considera dezvaluirile WikiLeaks niste "acte deplorabile", iar din teama sa nu piara relatiile cu celelalte tari, suna in stanga si in dreapta pentru siguranta. Acelasi lucru face si presedintele Chinei.

Aceste informatii sunt razboaiele petrecute in secret. Si se va face doar dezordine in camera urmata de o curatenie mai amanuntita.

In aceasta noua era in care internetul este aproape principala sursa de informatii pentru presa internationala, aceste telegrame confidentiale redactate de diplomati americani trimisi in strainatate si destinate Wasightonului pot provoca un nou razboi rece sau doar o agitatie inutila.

Se poate distruge tot ce inseamna "traire in pace" in schimbul evitarii actiunilor, dar...e necesar aceasta dezvaluire?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu