marți, 19 aprilie 2011

Sforile marionetelor


Copile inocente viseaza la frumusetea lor ca un viitor de lux, faima, stralucire si glamour. Privesc pozele celebritatilor, urmaresc festivalurile la care participa ca sa isi imagineze cum ii va sta rochia ros aprins semnata Calvin Klein iar baietandrii urmaresc noile modele de costume la care se poate adauga o esarfa masculina.
Multimea misuna de colo colo pe bulevardul Hollywoodului legata cu sforile celor care domina, zambesc isteric fotografilor sorbind din cafeaua spumanta de la Starbucks care la inceput era doar un mod de a arata "si eu imi pot permite". Acum a devenit drogul zilnic la care nu poate renunta. Lipsa de somn si lipsa poftei de mancare a dus-o la anorexie si nu primeste in corp decat cafeaua.
Iti doresti sa ajungi susi. Ajungi. Si apoi tanjesti dupa lucrurile ieftine lipsite de importanta care te faceau sa zambesti natural fara a te uita cu coada ochiului daca cineva te urmareste si vei aparea pe prima pagina a revistei.
Piesa de teatru cu papusi este pregatita. Fundalul negru ne ajuta sa nu observam sforile controlate de cei din spatele cortinei. Incepe piesa, fiecare papusa are rolul ei, nu greseste deoarece cineva din spate trage sforile si are grija sa mearga in directia dorita de el. In cazul in care papusa isi da seama ca nu este cea mai privilegiata persoana si cea mai invidiata si ar dori sa evadeze de pe scena, sfoara este rupta. Ea ar cadea fara viata, lipsita de orice putere.
Marionetele nu isi pot spune parerea personala si nu au voie sa intrebe nimic din ce se intampla in jurul lor. Trebuie doar sa execute si sa inteleaga ca this is the price tag.
Uneori sovaim in luarea unei hotarari. Incercarea de a lua calea corecta e bazata de multe ori pe dorinta de a arata ca poti "urca treptele" si poti ajunge undeva sus datorita inteligentei tale si organizarii tale in idei. Ideile inseamna putere. Dar depinde cat ai fi dispus sa lasi din viata ta pentru o munca dependenta, lipsita de timp liber si de alte bucurii. Money can't buy us happiness. Pana unde te incapatanezi sa iti sustii drepturile profesionale si cat merita toate acestea. Pana si politica ti se pare usoara la modul cum este practicata in Romania.
Este foarte important sa faci munca din placere dar e usor sa te lasi dominat doar pentru ca iti doresti mai mult decat poti duce. Gasirea unei solutii in timp ce urci drumul spre trepte, fugind de sfori pentru a nu te transforma intr-o marioneta si pastrand deminitatea a ceea ce esti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu