miercuri, 30 martie 2011

Universitatea lui Cuza, analizata cu lupa superficial


De ceva zile, banda intinsa galbena obliga studentii politehnisti si cei de la Cuza sa faca un tur al universitatii.

Imbufnati de timpul pierdut, formeaza un mars militaresc dirijati de “maresalul” de la Administratie. Intrebarile la aceasta problema au aparut doar dupa cateva ocolisuri pana la posibila intrare.

Universitatea cu prestigiu din cartile de istorie, construita de catre arhitectul Louis Blanc, este o imbinare a stilului clasic si baroc. Intrarea impunatoare pazita de cei doi lei sculptati care ne conduce in “Sala pasilor pierduti” pentru a admira picturile arhicunoscute ale lui Sabin Balasa, e in prezent o zona inaccesibila.

Universitatea domnitorului Cuza ii cade tencuiala fatadei putin cate putin, insa e un lucru greu de observat pentru turistii ieseni “arhitecti”.

Bucati din tencuiala se gasesc pe jos, imprastiind zona cu un praf gros, studentii, precum si oamenii trecatori, se opresc si analizeaza intrebatori "Unde cade?". Batranii, politicieni din fire, analizeaza de ceva timp universitatea prin lentilele groase ale ochelarilor, pentru a gasi locul unde tencuiala fatadei se desprinde.
Cea mai veche cladire universitara are probleme de restaurare si conservare. Precuparea nu e indeajuns in a scrie un articol de ziar scris cu litere de- o schioapa ”Atentie studenti! Se darama Universitatea”.

E o consecinta fireasca dupa atatia ani, tocmai de aceea are nevoie de retusuri, insa nu are probleme asa grave pentru a fi nevoiti sa folosim verbul "a se darama". Studentii vor continua sa urce Copoul pentru a merge la cursuri, profesorii vor fi sefi de catedra si vor avea un public cui sa predea iar orasul va ramane un centru universitar.

Analizam cu lupa superficial cum arhitectura cladirii cade zilnic iar banda galbena este prelungita.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu