duminică, 6 martie 2011

The king’s speech a fost auzit!


"AN ABSOLUTE MUST SEE"

The King’s speech, dupa multe lupte cu sine insusi si cu cei din jur, a ingenunchiat sa fie incoronat cu Oscar.
Povestea printului Albert, Ducele de York, interpretat de actorul britanic Colin Firth, trebuie sa se faca auzit de fiecare om din monarhie.
Filmul este evidentiat de firmituri ale istoriei nu a fictiunii iar producatorul Tom Hooper, incearca sa prezinte partea nevazuta din viata regelui. Nu doar cuvinte balbaite silabisite cu greu tintuite de ochii poporului ci etapele care l-au ajutat pe Ducele de York sa isi poata sustine poporul aflat intr-o tensiune accelerata din pricina izbucnirii in orice moment a celui de-al doilea Razboi Mondial .
Povestea pare la inceput lipsita de orice actiune, doar un fir intins al istoriei. Regele Eduard al IV-lea moare iar tronul trebuie condus de fratele mai mare, David. Un fiu de rege dar fara abilitati de a conduce un popor si dragostea fata de o femeie casatorita il pune sa aleaga: tronul sau dragostea, alegand calea dragostei. Actiunea incepe atunci cand Albert este obligat sa preia tronul. Dar avea cea mai mare piedica de a deveni conducatorul dorit: corectarea defectelor sale de vorbire pentru un discurs perfect.
Regizorul Tom Hooper nu pune in lumina reflectoarelor izbucnirea razboiului si regele care nu poate decat sa priveasca caderea. Camera urmareste incercarile de a trece peste incapacitatea vorbirii, ajutat de sotia sa Elizabeth, rol interpretat de actrita Helena Bonhman Carter. Consultat de toti terapeutii si psihologii prin metode aflate doar la un nivel teoretic ajunge sa fie consultat de catre un australian terapeut Lionel Logue, personaj interpretat de Geoffrey Rush.

Cu metode foarte diferite, Lionel il convinge pe rege sa citeasca un fragment din opera lui William Shakespeare, Hamlet “A fi sau a nu fi” pe fundalul muzicii lui Mozart “The Marriage of Figaro” atingandu-si scopul. Inchiderea in sine, lipsa de incredere si barierele impuse nu erau drumul spre un discurs perfect.
Ce l-a ajutat sa reuseasca? Discutiile prietenesti, lasand deoparte “domnia” si oferindu-i o mana de ajutor nu din obligatie a ceea ce este ci o prietenie de o viata. Greu de abordat, insa terapeutul Lionel Logue arata adevarata prietenie prin indrazneala de a-i spune “Bertie”(doar cei din familie spunandu-i asa) si prezinta modelul perfect de cavaler de onoare.
Regizorul reuseste alaturi de scenaristul David Seidler sa arate partea mai putin cunoscuta din istoria Marii Britanii iar pentru cei care vizioneaza filmul sa vada drumul parcurs atunci cand doresti sa treci peste un impediment, lasand deoparte teama si emotivitatea de care doresti sa scapi fara incalcituri. O adevarata capodopera in care poti intra in pielea personajului.

The nation awaits...

P.S: Un film care merita vizionat...nota: 10

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu