duminică, 21 august 2011

Ochelari de cal


Calul alb cu un Făt Frumos călare rămâne doar în povești.
Frumusețea lui nu stă numai în puterea de a birui in basme lucrurile malefice, el își alege călărețul, îi arată o blândețe inexplicabilă și respect. Deoarece știința este într-o continuă evoluție, oamenii sunt adesea asemănați cu animalele. Asemănați din punct de vedere a educației. De aceea auzim pe stradă cuvinte precum „ești un bou/ o vacă” s.a (nu e nevoie să exemplific mai mult). Cum împrumutăm de la americani cuvinte sau sărbători așa împrumutăm și de la animale gesturile.
Mustangul este o raritate, oamenii educați sunt o raritate...

Calul este un animal foarte atent la ce se întâmplă în jurul lui, orice lucru mărunt îi poate atrage atenția. Cu ajutorul unor ochelari speciali, îi menține atenția asupra dirijării.

Omul a ales să poarte ochelarii de cal pentru a putea nega tot ce se întâmplă în jurul lui. De fapt, refuză să observe ce se întâmplă în jurul său nu din cauza atenției prea sporite ci din cauze indiferenței sau a nepăsării.
Ți s-a întâmplat asta, nu?

Ei, bine, fiecare din noi am probat „ochelarii de cal” cel puțin o dată. Cel puțin...
Ochelarii de cal de obicei sunt considerați a fi ceva urât, old fashion, pentru că nu te lasă să observi ce se întâmplă în jurul tău și îți dă impresia că ești singur în această lume. De acord.

Atunci când nu vrem să observăm ce se întâmplă în jurul nostru, ne punem ochelarii de cal și mergem prin mulțimea devenită invisibilă datorită ochelarilor. În unele momente chiar nu mai trebuie să observi ce se întâmplă în jurul tău, e îndeajuns ce te afectează în mod direct, nu mai ai nevoie și de problemele altora. Fiecare cu problemele lui, right?

Tristețe, bucurie, dezămăgire, bunătate, răutate...Lumea ar deveni mai bună atunci când ochelarii de cal ar proteja nu numai vizibilitatea ci și vorbele rele venite din afară care te pot afecta destul de mult la auzirea lor. Din păcate, ochelarii nu protejează fonic. Există momente când a ști mai puțin e un lucru bun.
Dar dacă porți ochelarii doar ca să te afunzi în mitocanie și lucruri meschine? Lumea devine mai rea.
Cât timp îi porți?
Aici greșesc mulți oameni. Crează dependență. Dacă îi porți trebuie să te poți menține cu picioarele pe pământ fără să ajungi ignorant folosind expresia „Nu îmi pasă ce zice lumea despre mine”. Destul de greu, nu?

A purta acești ochelari într-un moment din viață nu te afectează dar a deveni nepăsător la tot ce se întâmplă în jurul tau, te va afecta. Dacă îi porți (des) nu ar trebui să te mai miri de ce toți din jurul tău sunt indiferenți. Și ei poartă ochelarii mânați de un spirit de turmă generalizat iar cei care nu îi poartă profită de fiecare moment. Logic. Trăim într-o comunitate și pe unii din noi chiar ne interesează ce se întamplă.
Cu o subtilă indiferență te poți menține în lumea reală, lăsând ochelarii de cal acasă și ieșind în lume cu capul sus încrezător/oare.
„Lucrează ca un cal”, este un compliment, laudă harnicia unui om. „A purta ochelari de cal” arată punctul de vedere îngust al unui om.
Cum poți observa frumusețea dacă nu o privești?


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu