luni, 8 noiembrie 2010

Identitate



Identitate falsa sau mai bine lipsit de ea?

Radiera folosita, varfurile creioanelor rupte din cauza ascutitoarei fara de trebuinta...hartii albe mototolite. Pix disparut, sau imprumutat...e tot una.
In google we trust,click!
Se cauta identitatea rromilor, identitate necunoscuta, pierdere de identitate, carte de identitate s.a.
Multe sensuri pentru un cuvant atat de simplu dar totusi atat de semnificativ.
Prea multe dileme de care sa ne facem griji. Mult timp irosit pentru a afla cine suntem, daca suntem urmasii Romei sau nu...cert e ca, un popor precum si cel roman are nevoie de acest lucru ca de aer. Simte nevoia si devine preocupat de aceasta. Astfel stabilim 1 decembrie, o zi nationala, o zi de identitate. Stabilim si din punct de vedere economic: leul, moneda nationala, incercand iesirea din sfera comuna pentru o pata de autenticitate.
Identitatea ta te reprezinta pentru ca devii o persoana cu drepturi, libertati...cu cetatenie.
De multe ori, atunci cand calatoresc cu RATP-ul, cad pe ganduri fixand cu privirea oamenii care merg pe strada,unii pierduti prin multime, alergand cu pasii zdraveni sau o tiganca cu o bluza fosforecenta rupta la subtiori si cu o fusta colorata plina de volanase, murdara...imi pun intrebarea: "oare ea are o identitate?" Brusc sunt trezita din somn de plansul puternic a unui copil de vreo 6-7 anisori...tiganas, alaturi, mama sa il bruscheaza asezandu-l pe scaun, soptind cuvinte...care nu ar trebui sa le auda un copil. stramb din nas din cauza mirosului...dar imi vad de ale mele...nu reusesc pentru ca incepe sa cante pentru a cere bani. Ajung la facultate, cobor din autobuz uitandu-ma la copilul care vorbeste incorect plimbandu-se tintuit de ochii mamei.
Scriu apasat pe hartie aceste lucruri pentru a nu le uita daca ma iau cu alte trebusoare. Mai am totusi nevoie de cateva argumente pentru a reusi sa aflu ceea ce vreau sa demonstrez. Ipoteza si concluzie...matematica.
Buletinul de identitate reprezinta ceea ce as putea numi intr-un mod cat mai neprofesional, cartonasul care il prezinti atunci cand ti se cere sa te identifici. Unii, sustin cu tarie ca isi refuza identitatea...probabil pentru ca pe buletin scrie roman. Dar...oamenii din jur au doar o identitate?..Da, una legala dar pe langa asta, sunt realizate mai multe, pastrate in portofel si lucrate la "negru" atunci cand au nevoie de ele, scot cartonasul si infumurat de propriul fum de tigare se mandreste cu noua "achizitie".
Atunci cand doreste sa obtina ceva, se da bine pe langa tine de parca tu nu ai sti de ce face asta si incearca intr-un mod cat mai exagerat sa te "placa".
Nevoia de a nu fi tras la raspundere, naste dorinta de lipsa de identitate insa...ce are in comun tiganul si omul cu multiidentitate?...Ambii isi doresc o identitate in care sa calce pe covorul rosu fara a li se adresa intrebarea: "da tu cine esti?"
Imagineaza-ti o zi in care iti poti alege identitatea...ce ai alege sa fii?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu